FRANCMASONERIA SI SECTELE

Interviu al Grand Maître de la Grande Loge de France Mark Henry Jurnalist: Care ar fi opinia Francmasoneriei referitor la “secte”, și ceea ce va preocupa legat de această problemă? Mark Henry: Citeste mai mult aici »

Masonii l-au omagiat pe Nicolae Titulescu

Liderii MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice l-au omagiat, sîmbătă, pe marele om politic Nicolae Titulescu. Liderii masoneriei române s-au aflat la Braşov pentru a marca împlinirea Citeste mai mult aici »

Compozitii Muzicale de Exceptie

Marele om de cultura romaneasca , cu iubire de tara si cantec , Marius Dragomir a compus , orchestrat si realizat textul urmatoarelor doua piese masonice originale si anume : “THE GREAT Citeste mai mult aici »

Eveniment Masonic la Alba Iulia

Joi 28 februarie 2013 , Marele Maestru  al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  , Il. Fr. Viorel Danacu  , a raspuns invitatiei unui prieten Citeste mai mult aici »

A tradat Mihail Sadoveanu Ordinul Francmasonic?

Mihail Sadoveanu desigur,  francmason cunoscut nu numai de cei iniţiaţi dar şi mai cu seamă, de organele securităţii de atunci.Ei, cu una, cu alta, timpul trece “implacabil şi etern”, şi iată, apar Citeste mai mult aici »

Daily Archives: November 4, 2015

SALONUL MASONIC DE CARTE DIN PARIS

Sambătă 31 octombire 2015, am fost prezent din partea MARII LOJI NAȚIONALE A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice, precum și din partea Centrului Regional de Studii Franc-Masonice Paris – București, la al XIII-le Salon Masonic de Carte din Paris.

Am fost placut surprins să văd că aproape toate Marile Loji de pe teritoriul Franței și-au întins frațește mâna și au colaborat pentru buna desfăsurare a acestui eveniment ce s-a întins pe durata întregului weeknd.

Printre cele 15 Mari Loji prezente la acest salon, s-au aflat atât Obediențe strict pe linie masculină, precum Grande Loge National Francaise, Obediențe mixte : Marele Orient al Franței și Dreptul Uman, dar și Obediențe strict feminine precum Marele Orient Feminin.

Pe durata acestui Salon Masonic s-au ținut conferițe, mese rotunde pe diverse teme, printre care pot enumara: ‘’Fericirea și Franc-Masoneria’’ – Madeleine Postal, Președintele Federației Franceze a Dreptului Uman, ‘’Franc-Masoneria: Concordanța Universală’’ – Daniel Keller, Marele Maestru al Marelui Orient al Franței, precum și alți frați din alte Obediențe.

La acest eveniment public intrarea a fost gratuită, iar profanii au avut șansa să se informeze liber și din mai multe surse, să cunoască adevărați masoni, să discute cu aceștia și să le adreseze diverse întrebări dar și să achiziționeze cărți sau reviste masonice scrise, unele, chiar de frații prezenți.

In ceea ce privesc cărțile și revistele tipărite, am remarcat că există o strânsă colaborare între Obediențe și Edituri, acestea din urmă fiind prezente în număr de 26.

In urma acestui Salon Masonic, închei prin a vă spune că Franța, este fratele nostru cel mare, care a găzduit masoneria română în exil și a ținut flacăra aprinsă pe timpul comunismului, așa cum a făcut Grande Loge de France, care în 12 decembrie 2003 prin Il :.Fr :. Yves Max Viton, Mare Maestru, a semnat pentru prima dată după 1989, Tratatul de Amiciție și Recunoaștere cu Il :.Fr :. Viorel Danacu, Mare Maestru astăzi al MARII LOJI NAȚIONALE A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice, ca înca avem multe de învățat de la ei și că doar uniți și toleranți, putem construi ceva benefic pentru societate.

Cu fraternitate,

Fr :. Andrei IORDANESCU

Mare Cancelar cu Relații Externe

MAREA LOJA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-

Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice